Pagina's

dinsdag 10 februari 2009

chemise a la reine


1798 Portrait of a Young WomanCircle of David

1790 Palais Royal


Incroyable et Merveilleuse door BoillyVigee le Brun
Marie-Antoinette

Kasteel van Versaille


In 1755 werd Marie-Antoinette geboren. Ze trouwde met Lodewijk de 16e van Frankrijk, daardoor werd ze Koningin. Ze woonden op het kasteel in Versailles.

In 1783 liet ze zich portretteren door Vigee le Brun. in een voor haar en haar metgezellen gebruikelijke klederdracht 'en chemise'.

Het schilderij werd tentoongesteld. Het was schandalig dat een koningin zo gekleed was!!!. Zonder symbolen zodat je haar komaf en positie niet kon aflezen, cultureel naakt!!!. Er uitziend alsof ze een negligee droeg.

De schilderes moest het schilderij verbergen voor het publiekelijke oog. Maar hoe dat gaat met schandalen...het inspireert..!!!!

Een vroeg versie van een chemise zag er zo uit... 4 rechthoekige stuken katoenen neteldoek, onder de boezem bijeengebracht, met een zeer brede zijden sjerp/riem om de natuurlijke taille gebonden. Om de hals een kraag en de mouwen lang.

Rond 1790 was het ideaal onder de 'beau monde' er uit te zien als Griekse godinnen en Romeinse prinsessen. De sjerp in de taille verdween, en de lange mouwen maakten plaats voor pofmouwen of niet bestaant 'al la toga'.

Voor die tijd een ontzettend gedurfde japon.

Tot 1800 kon je ze dragen met of zonder kort ingesnoerd korset.

Er zijn veel schilderijen waarop vrouwen staan met roze kousen!!! en doorschijnende jurken zodat borsten en benen te zien waren. Dit werd bereikt door de kleding met water te deppen.
Geen opmerkingen: