Pagina's

zaterdag 14 maart 2009

Elizabeth 1 van Engeland

1533-1603

Het Elizabethaanse tijdperk is ook dat van William Shakespeare en Christopher Marlowe. Elizabeth overleed op 69-jarige leeftijd op 24 maart 1603 om 2 uur 's ochtends. Ze werd begraven in Westminster Abbey. Haar dood betekende het einde van de Tudordynastie.

De Tudor-dynastie bekleedde het koningschap van Engeland en Wales van 1485 tot 1603. Van 1541 tot 1603 regeerden de Tudors ook als koning van Ierland.

De Tudors veranderden Engeland van een onbelangrijke staat in een machtige Renaissance-natie. Het Tudor-tijdperk was een enorme bloeiperiode voor de Engelse cultuur, waaronder literatuur, wetenschap, architectuur en handel. De Tudors versterkten ook de Engelse vloot en legden de basis voor het Britse koloniale imperium.

De vijf Tudor-vorsten waren achtereenvolgens:

Een zesde Tudor-vorst was Lady Jane Grey, een afstammeling van Hendrik VII die gedurende negen dagen in 1553 koningin van Engeland was.

De renaissance begon in Italië waarna deze stijl zich langzamerhand over West-Europa verspreidde. Tot ~1450 manifesteerde de renaissance zich hoofdzakelijk in Italië, daarna beïnvloedde de renaissance tot het begin van de zeventiende eeuw heel West- en Midden-Europa. Gedurende ongeveer twee eeuwen waren Italië en de Italiaanse cultuur toonaangevend
http://nl.wikipedia.org

Geen opmerkingen: